Vacatures met aantrekkingskracht

Vacatures met aantrekkingskracht

Hoe maak je jezelf als werkgever onweerstaanbaar voor sollicitanten? Hoe zorg je voor een constante toestroom van kandidaten? De roep om geschikt personeel wordt steeds luider. De beste mensen hebben al een baan en zijn niet actief op zoek. Het vinden en houden van personeel is op dit moment de belangrijkste rem op de groei van een bedrijf. Je personeel is immers je goudmijn. Je moet flink concurreren om de juiste kandidaten naar je toe te trekken. Hoe doe je dat ‘in jouw geval’?Bedrijven die nu niet aan de juiste mensen kunnen komen hadden natuurlijk al een paar jaar geleden moeten investeren in het dreigende tekort. Je gaat toch het liefst tanken, vóórdat je stil komt te staan, nietwaar? Maar ja, dat is achteraf makkelijk praten. De waan van de dag weerhoudt ons er meestal van om rekening te houden met gevolgen die we van te voren niet zo heel goed kunnen inschatten. De positieve kant van schaarste is dat je creatiever wordt en het eens over een andere boeg gooit.

Hieronder alvast wat inspiratie om je vacature vandaag nog aantrekkelijker te maken voor de mensen die je zoekt zodat je de eerste nood kunt lenigen.

1. De vacaturetekst

Hoe schrijf je een aantrekkelijke vacaturetekst? Een vacaturetekst is vaak het eerste contact dat potentiële kandidaten met je hebben. Hoe benader je die kandidaat?

A. ik leg in mijn vacaturetekst de focus op wat ik van de kandidaat eis en verwacht

B. ik leg in mijn vacaturetekst de focus op wat ik de kandidaat te bieden heb

A. ‘Wij willen!’-tekst

Als je kiest voor A is je vacaturetekst geschreven vanuit je eigen verlangens. Het is waarschijnlijk een saaie opsomming van eisen en taken met zinnen die beginnen met ‘wij zijn de beste in …’ wij zoeken’ en ‘wij verwachten’. De tekst is geschreven vanuit het perspectief van het bedrijf. Hier kom je mee weg als er weinig banen zijn en de kandidaten wanhopig op zoek zijn naar inkomen. Nu de werkloosheid onder de 4 procent zit, trek je met deze tekst niet de kandidaten aan die je wilt. Een potentiële kandidaat zal zichzelf niet herkennen in de tekst en zal je vacature niet in overweging nemen.

B. ‘Wat wil jij?’-tekst

Als je kiest voor B schrijf je vanuit het perspectief van de kandidaat. De kandidaat is op dit moment koning en zal eerder kiezen voor jouw bedrijf als je hem of haar rechtstreeks aanspreekt. Je speelt daarbij in op zijn/haar behoeften en je biedt het liefst nog een beetje extra. De kandidaat wil lezen welke voordelen er voor hem/haar te behalen zijn. Je hebt goed nagedacht over welke vaardigheden absoluut vereist zijn. De gewenste vaardigheden benoem je apart. Je vertelt natuurlijk ook waar je bedrijf voor staat en waarom het zo’n fantastische plek is om te werken.

2. Gebruik beeld

Met beeld kun je de functie, de werksfeer, de collega’s en je product in de juiste sfeer promoten. Rake beelden roepen emotie op en zeggen meer dan lappen tekst. Een paar foto’s kunnen de kandidaat al enthousiast maken. Je kunt ook overwegen om video in te zetten. Laat bijvoorbeeld zien: ‘zo ziet een werkdag er bij ons uit’.

3. Doe het eens helemaal anders

In plaats van een vacaturetekst met een opsomming van taken, voordelen en eisen kun je het ook eens helemaal anders doen. Schrijf een blog of een artikel over de functie en het bedrijf of maak een video. Maak het mogelijk dat de aspirant-kandidaat een kleine on-line test kan doen. Geef de test aantrekkelijk vorm en hou het zo simpel mogelijk. Stuur per omgaande het resultaat in een ‘persoonlijke’ mail. De uitnodiging voor de test zou er ongeveer zo uit kunnen zien:

 

Ik kwam iets dergelijks een tijd geleden bij een IT-bedrijf tegen en ik weet helaas niet meer waar. Dit plaatje heb ik dus nu even snel als voorbeeld in Powerpoint in elkaar gezet, maar het is vanuit marketing oogpunt wijs om een deskundige de vormgeving te laten doen. Je kunt voor elke functie wel een test bedenken of inkopen. Mensen zijn eerder geneigd om een testje te doen, dan dat zij officieel gaan solliciteren. Je zult meer potentiële kandidaten aantrekken waar je contact mee kunt onderhouden.

4. Functies willen gevonden kunnen worden!

Functietitels kunnen grappig en onderscheidend zijn, maar als je een ‘chief media’ of een ‘TOGAF-ninja’ als functietitel boven je vacature gebruikt is de kans groot dat je veel potentiële kandidaten gaat missen. De meesten zoeken via zoekmachines naar een specifieke uitdaging en zullen niet snel guru, ninja of chief intikken. Hou daarom liever vast aan functietitels die algemeen bekend zijn.

Voor een geoliede recuitment-machine is natuurlijk meer nodig dan alleen een ijzersterke vacature. Je wilt het liefst een constante aanvoer van geschikte kandidaten op een manier die je de minste energie kost. Om dat voor elkaar te krijgen ga je marketing en gezond boerenverstand inzetten. Daarover in het volgende blog meer.

Over de schrijver
Reactie plaatsen