Ricardo Semler: radicale wijsheid

Ricardo Semler: radicale wijsheid

Van 4 naar 400 miljoen dollar omzet door verandering van leiderschapsstijl.

Volwassen medewerkers

In de jaren tachtig van de vorige eeuw blaast de dan piepjonge Ricardo Semler (1959) met zijn onorthodoxe manier van leidinggeven nieuw leven in het familiebedrijf. De omzet van Semco stijgt onder zijn leiding van 4 miljoen dollar omzet in 1982 tot zo’n 400 miljoen dollar nu.

De kern van zijn leiderschapsstijl is dat hij geen leiding geeft maar coördineert. Hij behandelt zijn medewerkers als volwassen mensen en laat ze zelf de beslissingen nemen. Onlangs heeft hij feestelijk het feit gevierd dat hij al twintig jaar geen beslissingen meer heeft genomen….

Democratisch Leiden is géén Idealisme

De wijsheid die achter zijn filosofie als leider is niet nieuw: mensen zijn oneindig creatief en geven het beste van zichzelf als ze niet worden beperkt in het werken met hun talenten. Voldoening hebben in je werk maakt gelukkig. Erkenning maakt gelukkig. Geluk maakt levenslustig en productief. Met zijn wijsheid liep Ricardo ver vooruit op het tijdperk waar we nu naar toe lijken te gaan. Als je om je heen kijkt en ziet hoe ver we zijn afgedwaald van de menselijke maat kun je makkelijk het gevoel krijgen in de middeleeuwen te leven.
De Michelangelo’s van deze tijd starten initiatieven om van handel weer een eerlijke en menselijke bezigheid te maken. Deze renaissance is beslist niet alleen uit idealisme. Het is noodzaak om afzetgebied te houden. Je zult je moeten aanpassen aan je publiek dat de keiharde of poeslieve ongeïnteresseerdheid voor mens en planeet niet meer pikt. Niet aanpassen betekent uitsterven.

Er is geen model

Ach, we weten het allemaal wel en we doen ons best op individueel niveau. Op bedrijfsniveau valt het echter vaak nog niet mee om echt anders te gaan denken en anders te gaan doen. Loslaten van oud denken levert vaak verwarring op. Semler biedt ons geen model. Dat kan ook niet, want elk bedrijf is uniek. Net als elk ander organisme. Elk bedrijf zal zijn eigen model moeten vinden in het oneindig landschap van mogelijkheden. Gelukkig zijn er mensen die ons bruikbare inzichten leveren, zoals Ricardo Semler.

Laat je hier inspireren door zijn Tedtalk.

Over de schrijver
Reactie plaatsen