Positieve besmetting

Positieve besmetting

‘Waar je mee omgaat, word je mee besmet’. Ik doel niet op de pandemie, hoewel Corona elk misverstand over dit statement nog eens even krachtig uit de weg ruimt.

Het is een waarheid als een koe dat de mensen waar je het meest intensief (al dan niet digitaal) mee te maken hebt, je gedachten beïnvloeden en daarmee je doen en laten. Er zijn mensen die je inspireren om mooie dingen te doen en er zijn mensen die juist energie van je aftappen en je moedeloos maken. In ons coachjargon worden deze twee uitersten in je omgeving aangeduid met ‘bruistabletten’ en ‘zuigtabletten’. Het is aan jou om te kiezen wie je het liefst om je heen hebt. Door wie wil je het liefst worden besmet?

Dilemma

In de praktijk blijkt dat, gek genoeg, niet zo’n makkelijk te beantwoorden vraag. De meest natuurlijke reactie is om te kiezen voor bruistabletten. ‘Ja, fijn, inspiratie, energie!’ Een mens wil van nature blijven groeien en verbeteren en kan daar altijd wel wat inspiratie bij gebruiken. Meteen ook dringt zich het vermoeden op dat de bruistablet er wel eens voor zou kunnen zorgen dat je uit je comfortzone moet stappen en door je weerstand heen moet gaan breken. Dat wil een mens, eveneens van nature, liever niet. Dit is een dilemma waar zeer veel goeroes hun voordeel mee doen, getuige alle snel-rijk-en-gelukkig-programma’s. Zij lossen het probleem voor je op door je een quick-fix te verkopen waarmee je ‘volkomen moeiteloos’ je doel gaat bereiken. Een beetje zoals in ‘aflaten’ en de ‘Rooms-Katholieke Kerk’, zeg maar.

Er bestaat geen quick-fix: de moeilijke kantjes van DOEN

Ik had het zelf ook liever anders gezien, maar er bestaat domweg geen quick-fix waarmee je moeiteloos en gegarandeerd je diepste wensen realiseert. Je zult zelf aan moeten pakken. Kennis en inzicht alleen brengen je niet waar je wilt zijn. Uitstel en erover blijven praten zal je ook geen stap verder brengen. Alleen het DOEN zal je brengen waar je wilt zijn. DOEN vraagt om lef, inspanning en doorzettingsvermogen. De moeilijkste kantjes van DOEN zijn die acties waarbij je uit je comfortzone moet stappen en door je weerstand heen moet breken. Hierbij kunnen de eerder ingesleten gedachten over jezelf en over de wereld je behoorlijk tegenhouden. Als je na een inspirerend webinar, coachtraject of cursus weer op jezelf bent aangewezen kan het lastig zijn om geïnspireerd te blijven. Je weet wat je wilt en hoe je het kunt krijgen, maar je vindt bij de eerste de beste tegenwind een heel arsenaal aan excuses om alles nog even bij het oude te laten. Je valt terug in je oude patroon en je blijft wachten op de ideale omstandigheden. Het wonder krijgt geen kans om zich te voltrekken.

Positieve besmetting zorgt voor doorbraken

Hoe voorkom je dat je je focus verliest op het moment dat je weer op jezelf bent aangewezen? Hoe zorg je ervoor dat je bij een beetje tegenslag niet meteen weer terugvalt in je oude patroon?  Hoe voorkom je frustratie, gevoelens van eenzaamheid en ontmoediging? Kijk nog eens goed om je heen: er zijn altijd mensen die wél als een speer blijven gaan en succes hebben. Crisis of geen crisis. Eén van de belangrijkste hacks is om inspirerende mensen om je heen te hebben. Die bruistabletten vind je onder collega’s, klanten, leveranciers, buren, huisgenoten, vrienden en familie. Verzamel mensen om je heen die je energie geven en die ook nog eens met plezier een handje toesteken om je verder te helpen. Zij zullen je geheid positief besmetten met de energie en inspiratie die je nodig hebt om door je weerstanden heen te breken.

Mijn zus Ineke en ik bedanken al onze zakelijke en privé bruistabletten! Dankzij hen zitten we vol energie om anderen positief te besmetten.

Wil je even gratis en vertrouwelijk sparren over hoe jij (in jouw geval) zorgt voor je doorbraak? Bel me of mail me.  Ik denk graag met je mee.

Anja Westerink

Over de schrijver
Reactie plaatsen