‘Niet de afstand tot de arbeidsmarkt is te groot, maar de afstand tot de werknemer is te groot’

‘Niet de afstand tot de arbeidsmarkt is te groot, maar de afstand tot de werknemer is te groot’

Deze opmerking maakte Erik Haverkort tijdens de bijeenkomst van Cleantech Regio tafel Human Capital en slaat hiermee de spijker op de kop! De tafel Human Capital (o.l.v. voorzitters Gerrie van Sunder en Erik Haverkort, secretaris Martine Witteveen) was op 26 juni 2018 bijeen om de resultaten van een statistisch onderzoek naar de arbeidsmarkt in onze regio proberen om te zetten naar concrete oplossingen. Best lastig.

De grootste knelpunten van nu zijn;

– een goede match tussen opleiding en werkgevers ontbreekt

– er is een enorm groot personeelstekort is aan met name technische mensen.

Tel hierbij op dat (landelijk) het ziekteverzuim door stressgerelateerde klachten en het personeelsverloop toeneemt en je hebt een perfect scenario voor een ondernemers-nachtmerrie. Zo zei Ronald Dros (van Dros Facility Groep) er wakker van te liggen dat hij nu orders moet afzeggen omdat hij onvoldoende personeel heeft. ‘De crisis was voor mij een stuk overzichtelijker en minder emotioneel belastend dan de situatie waar ik nu in zit’, verzucht hij. Waar vind je op korte termijn personeel en hoe zorg je dat mensen ook op langere termijn graag voor je willen blijven werken?

Huidige vindplaatsen

Mijn handen jeuken op de bekende vindplaatsen, zoals UWV en Gemeente voor Ronald gaan rekruteren, maar we mogen aannemen dat UWV en Gemeenten exact weten wat zij aan menselijk potentieel in de uitkering hebben zitten en dat zij hun uiterste best doen om dit potentieel verder te ontwikkelen en duurzaam aan werkgevers te koppelen.

Een aparte groep potentiële werknemers zijn statushouders. Met de vluchtelingenstroom komt veel talent, kennis en vaardigheid ons land binnen, maar we mogen aannemen dat alle betrokken instanties exact weten wat er aan menselijk potentieel onder de statushouders zit en dat zij hun uiterste best doen om dit potentieel verder te ontwikkelen en duurzaam aan werkgevers te koppelen.

Of zouden hier toch nog wat mensen te vinden zijn voor Ronald en zijn collega-ondernemers?

Menselijk potentieel is de belangrijkste grondstof van de toekomst

Waarom hebben ondernemers moeite met het krijgen en vasthouden van talentvol personeel? Onderwijs heeft misschien iets te lang gewacht met het inspelen op de veranderende wereld. De overheid heeft misschien net iets teveel remblokjes neergelegd voor de ondernemer. De ondernemer heeft misschien zijn personeel net iets te lang als kostenpost gezien.

Sinds een jaar of 10 wordt er al gewaarschuwd voor een dreigend tekort aan menselijk potentieel op de arbeidsmarkt. Wie dacht voort te kunnen borduren op oude systemen gaat verliezen. Wie met een langere termijnvisie actief heeft geïnvesteerd in menselijk potentieel gaat zeer waarschijnlijk winnen. Om nu de toekomst te overleven heb je menselijke creativiteit, lef, voorstellingsvermogen en maximale flexibiliteit nodig. Veranderingen gaan immers steeds sneller en het onvoorstelbare zal ook altijd gebeuren. Er is steeds minder tijd om te anticiperen. Menselijk potentieel is dus meer dan alleen handjes, talent en hersens. Menselijk potentieel is ook bewustzijn, wijsheid, creativiteit en gedrag. Hierin zit vooral de goudmijn van de toekomst. Deze goudmijn is onafhankelijk van leeftijd, opleiding en IQ. Bovendien kan deze goudmijn zichzelf steeds vernieuwen!

Bedrijven die de toekomst gaan overleven zijn dus niet perse de bedrijven die technologisch ver vooruit zijn op hun concurrenten. Het zijn ook niet de bedrijven die momenteel de grootste en de beste zijn. Het zijn wél de bedrijven die meer verantwoordelijkheid bij hun werknemers leggen. Want wie weet beter wat sneller, beter en goedkoper kan dan de mensen die de kilometers lopen? Deze menselijke bronnen moet je niet smoren in controledrift, statistiek en functie-afbakening. Wat je dan krijgt, naast inteelt, is dat je werknemers een soort bio-robots worden met grote kans op stress-uitval. Daar ga je de slag om de klant niet mee winnen. Bovendien kun je het schudden dat  je dan aantrekkelijk bent als werkgever. De overlevers zijn de bedrijven zijn die optimaal gebruik maken van menselijk potentieel en van de collectieve wijsheid in het bedrijf. Hier is voor bedrijven en instanties veel te winnen.

* Cleantech Regio spant zich, naast de energietransitie ook in voor een sterke regionale economie en een duurzame arbeidsmarkt. De gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen werken met ondernemers, onderwijs en onderzoek samen aan een energieneutrale en duurzame economie en samenleving.

Over de schrijver
Reactie plaatsen