Hét middel tegen angst en stress (bij kwetsbare werknemers)

Hét middel tegen angst en stress (bij kwetsbare werknemers)

Werknemers die wat minder dan gemiddeld zelfredzaam zijn en die zich minder sterk voelen hebben vaker last van angst en stress. Zij zitten vaker in een afhankelijke positie waar veel macht bij de leidinggevende ligt. Door die afhankelijke positie zijn zij heel gevoelig voor hoe zij worden behandeld door hun leidinggevenden en hun collega’s.

Als je zelf niet of nauwelijks macht hebt over je positie ben je voortdurend op je hoede of de ander zijn macht niet misbruikt. Een ondoordachte opmerking van een leidinggevende of een collega kan dan vrij makkelijk zorgen voor angst of zelfs een trauma. Bange mensen worden makkelijk boos of verdrietig en dat geeft weer problemen op het werk. Er moeten dan weer heel wat zeilen worden bijgezet om verlies aan productiviteit en uitval te voorkomen.

In mijn utopische wereld houdt iedereen rekening met de gevoeligheden van iedereen en worden er nooit nare opmerkingen gemaakt. Er zal groot respect zijn voor de grenzen en de intelligentie van de ander. Als er dan per ongeluk tóch iets naars gebeurt dan lossen de partijen dat onmiddellijk onderling in vrede op. Er worden waardevolle dialogen gevoerd en is men dik tevreden met elkaar. Als vertrouwenspersoon ben ik in zo’n wereld volstrekt overbodig.

Totdat die ideale wereld er is moeten we het hebben van mensen, collega’s en leidinggevenden die elke dag opnieuw in staat zijn om kwetsbare en bange mensen een veilig gevoel te geven waardoor zij zich sterker gaan voelen. Dat veilige gevoel kun je eenvoudig geven door vriendelijk te zijn, geduld te hebben, respect en compassie te hebben en te laten zien dat je om die ander geeft. Dit is hét middel tegen angst en stress. Zoals je wel aanvoelt heb je daar geen meerdaagse training voor nodig. Je kunt er a la minute mee beginnen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen