Het Geheim van Directeur Jan

Het Geheim van Directeur Jan

Helemaal gratis betere resultaten! En ook nog eens erg simpel!

Als resultaatmanagement een persoon was, dan zou die het stempel psychopaat krijgen en per direct in een gesloten inrichting worden opgenomen. Als Big Data een persoon was dan zou die als een gevaarlijke dictator door het volk worden gelyncht. Als onze economie een persoon was dan zou die als lepralijder worden afgezonderd om te voorkomen dat het hele volk om zeep gaat.

In elk van bovengenoemde systemen is geen enkele relatie is met individuele gebeurtenissen, echte mensen en dus niet met de realiteit. Keer op keer wordt de plank mis geslagen, want tot een afdoende oplossing voor toenemende stress, wanhoop, honger en planeetvervuiling komt het steeds niet. De door ons gesubsidieerde werkgroepen en onderzoekscommissies hebben hun handen er maar vol aan.

Intussen draait de wereld door en hebben de mensen die hun gezonde boerenverstand gebruiken nog steeds een flinke voorsprong. Het meest belangrijke onderdeel van boerenverstand is instinct. Boerenverstand legt algemene trends en cijfers snel terzijde en pakt vol vertrouwen kansen die binnen de eigen vierkante meters van invloed liggen.  En dat boerenverstand doet me denken aan directeur Jan.

Directeur Jan

Directeur Jan wil dat zijn medewerkers zich elke dag fanatiek voor hem inzetten om tot de gedroomde resultaten te komen. Hij voelt op zijn boerenklompen aan dat hij elke medewerker (vast of flex) als een geslaagd exemplaar van het menselijk ras dient te behandelen. Ook de lastpakken, halve zotten en de eigenwijze donders. Zelf is hij ook vindingrijker en productiever als hij voor vol wordt aangezien, inclusief zijn ‘ontwikkelpunten’. Dus dat zal voor andere mensen ook wel gelden, dacht hij zo. Alleen de boekhouder en de HR-medewerker mogen zijn medewerkers nummers geven en percentages over van alles en nog wat uitrekenen. Jan is knetter duidelijk in wat hij wil bereiken met zijn bedrijf en op welke manier hij dat ziet gebeuren. Zijn medewerkers weten dat ook, want hij laat geen gelegenheid voorbij gaan om zijn missie en visie met vaste hand te delen. Als gedreven wereldverbeteraar waakt Jan er voor dat niemand in zijn bedrijf zich schuldig maakt aan sfeerverzieking, milieuvervuiling, ellebogenwerk of minachting voor collega’s en rotklusjes. Ga je hiermee de fout in, dan zwaait er wat! Maak je in je werk een fout, dan is er niks aan de hand, tenzij het zich blijft herhalen en je geen hulp hebt gevraagd.

Iedereen die voor Jan werkt is dol op hem en doet zijn of haar stinkende best om er een gezellige en productieve boel van te maken.

Op mijn vraag wat nou écht zijn geheim is, antwoordt hij: ‘Weet je, ik heb bakken geld uitgegeven aan boeken en trainingen, omdat ik me onzeker voelde over mijn leiderschapskwaliteiten. Bij elke training en bij elk boek begon ik me meer te ergeren aan ‘methodiek’ en ‘stappenplan’. Rationeel kon ik het tot op zekere hoogte nog wel verteren, maar mijn onderbuik ging meer en meer protesteren. Omdat ik meestal goed naar mijn onderbuik luister stopte ik met die flauwekul. Het was me duidelijk geworden dat ik maar één ding te doen had en dat was om onvoorwaardelijk elke medewerker te erkennen en waarderen. Maf he? Maar het werkte als een speer. Ik kreeg terug wat ik gaf en de collega’s onderling begonnen spontaan hetzelfde te doen. Er wordt veel meer samengewerkt, we verkopen meer, we zijn creatiever en problemen worden tegenwoordig in mum van tijd opgelost.’

Op mijn vraag wat Jan dan precies deed, schreef hij op een velletje een aantal kwaliteiten met de toevoeging: ‘en die kwaliteiten hebben we allemaal van nature in ons. Je hoeft ze alleen maar tevoorschijn te toveren, te voelen en er naar te handelen. Kost niks.’

Hier het lijstje van Jan:

 • Vertrouwen
 • Openheid
 • Mildheid
 • Humor
 • Toewijding
 • Integriteit
 • Speelsheid
 • Ondersteuning
 • Creativiteit
 • Eerlijkheid
 • Vriendelijkheid
 • Mededogen
 • Naastenliefde

Het lijkt te simpel voor woorden, maar het werkt dus wél. Als we eerlijk zijn, weten jij en ik ook wel dat dit eigenlijk geen geheim is. Focus er maar eens een paar keer per dag op en kijk wat er gebeurt. Kost niks.

Ik wens jullie allemaal een liefdevol en plezierig 2019! Mijn steun heb je!

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen